Risottorijst - 240 gram
Groene risotto Kruidenblend - 1 zakje
Ui - 1 stuk
Knoflook - 2 tenen
Groentebouillon - 1 liter
Bleekselderij - 3 stengels
Groene asperges - 350 gram
Spinazie - 250 gram
Olijfolie - 3+5 el
Parmezaanse kaas - 100 gram
(Plantaardige) boter - 60 gram
Witte wijn - 75 ml
Limoen - 1 stuk
Tuinerwten - 200 gram
Cherry trostomaten - 200 gram
Olijfolie - 2 el
Zout - 1/2 tl (optioneel)
Voorbereiding
Pel en snipper de ui fijn.
Snijdt de knoflooktenen fijn.
Schil de bleekselderij stengels en snijd deze in dunne repen.
Doe de spinazie met een scheutje olijfolie in een keukenmachine en draai het fijn tot een pesto. Doe hier de zeste en het sap van de limoen bij en mix dit nog even goed door.
Zet de groentebouillon op en verwarm de bouillon tot het kookpunt.
Bereiding
Stap 1
Zet een middelgrote en hoge pan met een dikkere bodem op het vuur en doe hier 3 el olijfolie, de ui en knoflook in. Bak de ui en knoflook langzaam tot ze er glazig uit zien.
Stap 2
Voeg de bleekselderij toe en bak dit 3 minuten.
Stap 3
Voeg vervolgens de risottorijst en de inhoud van het zakje van de Groene Risotto kruidenblend toe. Bak dit nog 2 minuten.
Stap 4
Blus af met de witte wijn en roer het goed door. Door het bakken van de rijst gaat deze open staan en neemt het de witte wijn snel in zich op.
Als de witte wijn opgenomen is, kan je de helft van de groente bouillon toevoegen, zodat de rijst onder staat. Laat dit zachtjes koken.
Stap 5
Voeg na ongeveer 10 minuten de spinaziepesto en de tweede helft van de groentebouillon toe en laat het nog 10 minuutjes zachtjes koken. Proef zo nu en dan of de rijst gaar is. Als de rijst korrelig aanvoelt dan moet hij nog even opstaan. De rijst mag wel een beetje een bite hebben.
Ondertussen
Zet een koekenpan of grillpan op het vuur en doe hier 1 el olijfolie in.
Snijd het kontje van de groene asperges. Grill/bak de groene asperges in de hete pan en draai regelmatig om. De asperges zijn klaar als ze mooi verkleurd zijn. Lekker als ze nog een bite hebben.
Stap 6
Voeg 2 minuten voor het einde de Parmezaanse kaas toe en roer het goed door. Dit is ook het moment om de tuinerwten toe te voegen.
Stap 7
Haal de pan van het vuur en voeg als laatst de koude, in blokjes gesneden boter toe en roer alles stevig door. Je zal zien dat het een mooie romige risotto wordt.
Extra
Verwarm de oven op 200 graden Celcius. Doe de trostomaatjes in een ovenschaal. Dit mag met takjes en al. Besprenkel de tomaatjes met de olijfolie en een beetje zout. Zet vervolgens 10-12 minuten in de voorverwarmde oven voor.
Haal ze eruit en presenteer op de risotto.
Serveer
Neem een diep bord. Schep hier de risotto in. Leg hier de trostomaatjes en een paar asperges op. Eventueel nog een schep van de spinazipesto. Top af met geraspte Parmezaanse kaas en een beetje olijfolie.
Copyright 2025. LEEK - Lekker Eten, Eenvoudig Koken. All Rights Reserved.